Om rasen Engelsk Springer Spaniel

         

Den engelska springer spanieln anses som den äldsta av de brittiska fågelhundsraserna där dess anor sträcker sig till medeltiden då spanieln användes vid jakt med hökar.

I början av 1900-talet blev springer spanieln erkänd som egen ras i England och till Sverige kom den några år senare. Det stora genombrottet här i landet kom emellertid efter det andra världskriget.
Idag registreras ca 1.000 nya valpar om året hos Svenska kennelklubben vilket innebär att rasen är en av de 10 till 15 populäraste i landet.

Springern har lätt för att koppla av samtidigt som de är mycket livliga och lekfulla.
De kan uppföra sig helt korrekt på ett ställe men leka som en dåraktig valp på ett annat. De har behov av motion och sysselsättning varje dag, alltså ingen soffhund som bara kan ligga och pausa hela dagarna.

De är oftast väldigt nöjda så länge de får vara med sin familj. Egentligen är detta Springerns och alla andra hundars allra största behov, att få vara med sin familj.

Springern är en lätt lärd och lätthanterlig hund, som älskar att vara med och jobba dessutom är den anpassningsbar och samarbetsvillig.

Jaktmässigt betecknas den som en stötande och apporterande fågelhund. Springern arbetar vid jakt inom hagelbössans räckvidd och ska söka i ett zick-zack-mönster på bägge sidor om jägaren som får vara beredd på snabba skott. Den går ofta orädd in i taggiga buskar och snår för att stöta fram det vilt som tagit sin tillflykt dit.

Efter skottet hämtar den snabbt in viltet och levererar det till föraren. Rasen används på vissa håll även som kortdrivande hund på klövvilt som till exempel rådjur.
Springer spanielns egenskaper anses främst passa på viltrika markerna i södra Sverige. Men den även mycket bra som jakthund ute på ripfjället stora vidder.

Genom sitt lugna sinnelag och fina luktsinne är rasen också mycket lämplig som spårhund vid skadeskjutningar som inträffar till exempel vid älgjakten.

De flesta springer spaniel älskar vatten och att simma. Därför är den, genom sina goda egenskaper som apportör, utomordentlig att ha med sig vid sjöfågeljakt från såväl båt som land.

Men springer spanieln är inte bara en bra jakthund. Mångsidigheten är nämligen något av rasens adelsmärke. Den används allt mer som brukshund av polis, tull och räddningstjänst.

Genom sin samarbetsförmåga och fina luktsinne används den bland annat av polisen som narkotikahund och bombhund.

Springern är också mycket lämplig som familjehund.
Dess lugna sinnelag gör att den anses ”följa varje människa som har en kaka i bakfickan”.

Springer spanieln tycker om att samarbeta med sin förare och den är vaken, uppmärksam och kontaktsökande. Det gör att den ständigt är redo för att lära sig – och utföra – nya uppgifter.

Rasen är därför en hund som är mycket rolig och stimulerande att träna.

Mer info hittar du på vår rasklubb. Springerklubben klicka HÄR

 
 

 

Fantastiska bilder på Ziridas Classy Cai Av Jack
Fotograf: Mats Runefjord