Att köpa en valp

Att skaffa valp är att ta på sig ansvaret för en annan varelse i 8-12 år framöver. En individ som är fullständigt beroende dig för att fungera och ha ett bra liv. Det är ett stort beslut som bör vara väl genomtänkt. En hund är ett familjedjur och kommer propsa på att få tillbringa sin tid med dig och resten av familjen. En hund är alltså ett krävande husdjur. Varje dag kräver din tid och ditt engagemang. Och, det är onormalt för flocklevande djur att vara ensamma stora delar av dagen!

Att föda upp hundar är att ta ansvar för ett antal individer som man satt till världen, så länge de lever. Att välja friska föräldrar med väl dokumenterad bakgrund är mycket viktigt för mig som uppfödare. Jag ser också till att hela tiden utvecklas som uppfödare med den nya kunskap som kommer fram genom studier av djurens beteende och genom ny forskning. Då kan jag också informera er valpköpare på ett bra sätt. 


Att föda upp hundar är en ständig utveckling

Därför är det viktigt att ni som valpköpare räknar med att ni får mig "uppfödaren" med på köpet. I både medgång och motgång vill jag ta del av er vardag med valpen du köpt. Jag kräver inte daglig kontakt, men jag kräver kontakt.. =)

Jag lotsar dig lika gärna genom slyngelåldern som den första utställningen eller bara finns i bakgrunden och svarar på frågor när du ringer. Jag blir också jätteglad om ni mailar mig bilder på hur ni har det.  Mest av allt vill jag att du är nöjd med din hund och att din hund är nöjd med sitt liv.

Ibland händer det saker i familjen som gör att man inte kan eller orkar ha kvar sin hund. Då är det självklart för mig att hjälpa dig med omplacering. Jag kan ta hem din hund och välja ut lämpliga nya ägare i lugn och ro, så du inte behöver ha bråttom att sälja mitt i en livskris. om jag för dagen har svårt att ta hem hunden (valpning mm kan sätta hinder i vägen) kommer jag ändå hjälpa er att hitta ett nytt "forever home". Jag hoppas så klart att allt ska gå bra och smärtfritt, vilket det oftast gör, men vill ändå att ni ska veta att jag finns där om det händer något oförutsett.


Har du bestämt dig?

När det är dags för valpkullar så brukar jag alltid be ev. valpköpare att maila (eller ringa) och skriva upp sig på intresselista. Då förbinder ni er inte till köp utan ni blir tillfrågade igen när valparna föds om ni fortfarande är intresserade.

Innan köp så vill jag träffa er och veta att ni har skaffat hundvakt om ni jobbar mycket så hunden inte måste vara ensam långa delar av dagen bl.a Och för er är det bra att se de andra hundarna, både för att bilda er en uppfattning om storlek och lynne och för att se föräldrar och syskon till er valp.

Vid 3-4 veckor ålder får ni komma och besöka valparna och när ni har bestämt er för valp får ni komma när ni vill (men ring gärna först ;-)
Vad följer med valpen?

Köpeavtal från SKK
Stamtavla
Veterinärbesikningsutlåtande
Vaccinationsintyg
3 års dolda-fel försäkring
Leksak, mm
Valppaket från fodertillverkaren (med lite "startfoder")
Filt som luktar lite syskon och mamma
Valpkurs
och fri trimning hela första året

Valparna är alltid vaccinerade, veterinärbesiktigade, avmaskade, 
chipmärkta och dolda-fel försäkrade.

Är ni intresserade av utställning så hjälper jag er gärna med hur utställningar går till och vad som behövs för utställningar, vi har även utställningsträning och jag hjälper självklart till att ställa era hundar om jag kan.

Jag försöker i möjligaste mån också samla alla för ett gemensamt MH test och gemensam HD/AD röntgen.
Ibland kan det vara långt att åka, men det är också tevligt att få träffa syskon och andra valpköpare.

Jag ordnar med valpträffar. Då umgås vi, kanske har en föreläsare, går igenom lite hundvård eller hittar på något annat kul, bara så vi får träffas och busa med syskon. Det blir också ett bra tillfälle att byta erfarenheter med varandra eller ställa frågor.